НОВИНИ

Грижа за зимуващите птици - Открита практика в ДГ „Райна Княгиня”

В трета подготвителна група „Малкият принц” с учителки – старши учител Петя Джамбазова и старши учител Ангелина Стойковска се проведе открит урок пред колеги от детската градина, родители и представители от РИОСВ – гр. Пазарджик. Темата на ситуацията бе „Грижа за зимуващите птици” като част от екологичния проект на детската градина „Земята – наш дом”. Чрез мултимедийна презентация, интерактивни игри и дидактични игри децата научиха за видовете птици, тяхната миграция и застрашените видове. Ситуацията завърши с направа, съвместно с родителите на хранилки за птици от отпадъчни материали.

Г-жа Чочева от РИОСВ – гр. Пазарджик подари на групата две дървени къщички за птици и им разказа за преброяването на птиците в България.


Отбелязахме 163 години от рождението на Райна Княгиня

Днес, 16.01. 2019г., отбелязахме 163 г. от рождението на Райна Попгеоргиева Футекова– Дипчева– Райна Княгиня– патрон на нашата детска градина. И този път празникът премина тържествено, като двете четвърти групи с техните учители– Г–жа Велева, Г–жа Тонева, г–жа Тютюнджиева и г– жа Сейменова подготвиха викторина под надслов “Знаменоската“.

Приветствие към всички присъстващи отправи директорът на Детска градина „Райна Княгиня“ г-жа Татяна Костадинова.

ДГ Райна Княгиня гр. Панагюрище

Гости на празника бяха кметът на Община Панагюрище г–н Никола Белишки и заместник– кметът “Хуманитарни дейности“– г–жа Галина Матанова.

Поздрав по повод патронния празник на детската градина отправи кметът Никола Белишки и благодари на екипа за всичко, което правят за децата, за града, за общината.

ДГ Райна Княгиня гр. Панагюрище

“Всяка година, на всеки открит урок, от тук излизам развълнуван и убеден, че Панагюрище има бъдеще, след като в тези малки душици е посято зрънцето на родолюбивото чувство“, сподели в заключение кметът на Панагюрище Никола Белишки.

Поздравителен адрес и лакомства за децата беше изпратил и председателят на родов комитет “Райна Княгиня“ Здравчо Здравчев.


Малчуганите от ДГ”Райна Княгиня” зарадваха децата от „Дъга” с красива елхичка, празнична програма и вкусни дарове

Днес, 12 декември, децата от подготвителна група „Малката русалка” на ДГ”Райна Княгиня”, с учителки Кунка Велева и Петя Тонева, заедно с директора на детското заведение Татяна Костадинова посетиха Център „Дъга”, където изнесоха празничен концерт пред децата от центъра.

ДГ Райна Княгиня гр. Панагюрище

Подариха им коледна елхичка, на която бяха закачили изработени от тях картички с пожелания за здраве, късмет, вяра, надежда и обич. След коледно- новогодишните празници дръвчето ще бъде засадено в двора на „Дъга”.

ДГ Райна Княгиня гр. Панагюрище ДГ Райна Княгиня гр. Панагюрище

Както повелява народната традиция, занесоха на домакините пита и кошница с ябълки.

ДГ Райна Княгиня гр. Панагюрище

„Докосване с обич”, под този надслов преминават множеството благотворителни каузи, организирани в ДГ”Райна Княгиня” през годината.


В ДГ„Райна Княгиня” организират благотворителен Коледен базар „Дете помага на дете”, в подкрепа на „Българската Коледа”

Магията на чудесата не е в скъпите подаръци и големите изненади, тя е скрита в добрината, състраданието, обичта, в онези малки жестове, които ни правят хора. Водени от идеята да се докоснем с обич до някого в святата и празнична коледна нощ, в ДГ”Райна Княгиня”- централна сграда и филиал, организират благотворителен коледен базар под надслов „Дете помага на дете”, от 11 до 14 декември.

ДГ Райна Княгиня гр. Панагюрище

Прекрасните експонати са изработени с много любов, старание и фантазия от децата и техните родители. В унисон с провежданото в детското заведение екологично образование, голяма част от предметите са създадени от екологични материали.

„Закупувайки един от друг направените от вас украшения, ще украсите с добрина и радост някой дом и нечие детско сърце”, споделя в обръщението си към родителите директорът на детската градина Татяна Костадинова. Добре дошли на базара са всички жители на Панагюрище. Събраните средства ще бъдат дарени на кампанията „Българската Коледа”.

ДГ Райна Княгиня гр. Панагюрище

Учители, служители и деца от ДГ”Райна Княгиня” искат да бъдат част от тази вълшебна Коледа, която ще подари надежда на някого, който има нужда от вълшебство и от подадена ръка.


РИОСВ и ИАОС отбелязаха Европейската седмица за намаляване на отпадъците 2018 г.

Регионалните структури на МОСВ и Изпълнителната агенция по околна среда за поредна година се включиха в Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО) с разнообразни инициативи. Тази година кампанията се провежда в периода 17-25 ноември като се фокусира върху превенцията на опасните отпадъци под мотото „Time to Detox!“ („Време e за детокс!“).

ДГ Райна Княгиня гр. Панагюрище

В детските градини „Райна Княгиня“, експерти от РИОСВ представиха темата за разделно събиране на отпадъците.

С акция за събиране и предаване за рециклиране на негодни батерии от домакинствата в инициативите за Европейската седмица се включиха учителите, служителите, децата и техните родители от ДГ „Райна Княгиня”.

България заема едно от челните три места в ЕС по ефективност на рециклирането на оловни акумулаторни батерии, като през 2016 г. средната постигната степен на рециклиране на оловото, което се съдържа в оловно-киселите негодни за употреба батерии и акумулатори (НУБА), е 65% за всички инсталации. В същото време е постигната степен на рециклиране от 98% на материалите, съдържащи се в оловно-киселите НУБА, общо за всички инсталации, при заложена цел по директива от 65% .

Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО) е за популяризиране и повишаване на осведомеността за управлението на отпадъците. Сред опасните отпадъци са негодни за употреба батерии и акумулатори,отработени масла, лекарства с изтекъл срок на годност, живачни термометри, лакове и бояджийски материали, домакински препарати. Поради тази причина е още по-важно да намалим потреблението на продукти с опасно съдържание, както и да се уверим, че те са правилно управлявани.

В ДГ „Райна Княгиня” се проведе акция за събиране и предаване за рециклиране на негодни батерии от домакинствата. С тази кампания те се включиха в Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ECHO),чийто тематичен фокус през 2018г. е „Предотвратяване на опасните отпадъци“.

Събраните негодни батерии са предадени на рециклиращата компания „Норд Елрециклинг”. Тя предостави на екоинспекцията и детската градина контейнери за събиране на опасните отпадъци, информационни брошури и комикси, с които презентира ползите от рециклирането им – спестяват се природни ресурси, енергия, вредни въздействия върху въздуха и водите. РИОСВ-Пазарджик подари спортни пособия на най-малките участници в акцията - децата от ДГ”Райна Княгиня” в Панагюрище. За проявеното зелено мислене „Асарел Медет”АД подари на училищата от Панагюрище енергоспестяващи крушки, за да поощри най-активните участници в акцията.

Европейската седмица за намаляване на отпадъците е общоевропейска инициатива, целяща да насърчи държавни и неправителствени организации, учебни заведения, фирми и обществеността да се включат в кампании и дейности, свързани с предотвратяване на изхвърлянето на отпадъци в природата.

"АСАРЕЛ-МЕДЕТ" АД ПОДКРЕПИ „ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ“

"Асарел-Медет" AД подкрепи информационната кампания „Европейска седмица за намаляване на отпадъците“. Инициативата е ежегодна и по традиция се провежда в края на месец ноември.

ДГ Райна Княгиня гр. Панагюрище

От Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите в Пазарджик предоставиха специални контейнери за събрание на излезли от употреба батерии от домакинствата на панагюрските училища – СУ „Нешо Бончев“, ОУ „20 април“, ОУ „Проф. Марин Дринов“, Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм и детска градина „Райна Княгиня“. Общо 218 килограма батерии бяха събрани в края на кампанията, отчетоха от РИОСВ- Пазарджик. За проявеното зелено мислене „Асарел-Медет”АД подари на училищата от Панагюрище и детска градина „Райна Княгиня“ 500 енергоспестяващи крушки, за да поощри най-активните участници в събирането на батериите.

ДГ Райна Княгиня гр. Панагюрище

От екоинспекцията раздадоха на децата информационни брошури комикси, с които презентира ползите от рециклирането им – спестяват се природни ресурси, енергия, вредни въздействия върху въздуха и водите. От компанията, която рециклира събраните батерии, осигуриха и 15 футболни топки за училищата, а РИОСВ-Пазарджик подари спортни пособия на най-малките участници в акцията – децата от ДГ”Райна Княгиня” в Панагюрище.

Съвместната акция за събиране и предаване за рециклиране на негодни батерии от домакинствата бе част от Европейската седмица за намаляване на отпадъците, чийто тематичен фокус през 2018 г. е „Предотвратяване на опасните отпадъци“. Европейската седмица за намаляване на отпадъците е общоевропейска инициатива, целяща да насърчи държавни и неправителствени организации, учебни заведения, фирми и обществеността да се включат в кампании и дейности, свързани с предотвратяване на изхвърлянето на отпадъци в природата.


Есенен празник на тиквата в ДГ „Райна Княгиня”

В есенния празник на тиквата се организира работилница във всяка група с включването на всички родители в изработването на художествени произведения, с които се оранжира изложба с невероятни решения. Изложбата създаде истинско въодушевление и настроение на всички. Кулинарните изкушения също бяха разнообразни и вкусни. Но най-важното, което постигнахме е ангажираността, активността и удовлетворението от страна на родителите.


С нова визия посрещна родители и деца и ДГ „Райна Княгиня“ – филиал

На 9 октомври 2018г., напълно обновена, отвори врати и Детска градина Райна Княгиня – филиал.

Директорът г-жа Татяна Костадинова благодари на ръководството на Община Панагюрище за напълно обновената в рамките на проект „Ремонт, въвеждане на мерки за енергийна ефективност и достъпност на средата, доставка на ново оборудване и обзавеждане и благоустрояване на прилежащи площи към образователни институции“ съвременна, модерна и красива учебна база, на екипа за всеотдайността при обзавеждането на базата, на родителите за търпението.

Приветствие към целия екип на детската градина, към всички родители и деца отправи кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки.

„Не мога да не бъда горд от факта, че панагюрските деца прекрачват прага на поредната обновена детска градина. Не сме жалили нито средства, нито труд и време, за да създадем най-добрите условия за нашите деца – модерна, здравословна образователна инфраструктура, с ново обзавеждане и оборудване.“, каза в обръщението си г-н Белишки и пожела детското заведение да бъде винаги пълно с деца.

Заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ г-жа Галина Матанова каза, че „Предучилищното образование в община Панагюрище е с доказани достойнства и иновативни практики и вярвам, че напълно обновената образователна институция ще вдъхнови и подкрепи стремежа на екипа да търси и достига най-доброто в полза на децата на Панагюрище.“

По стар български обичай заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ Галина Матанова плисна менче с вода и здравец и пожела „На добър час!“ през учебната година.

Гостите, родителите и децата разгледаха обновените помещения.


МЕРОПРИЯТИЯ В ДГ РАЙНА КНЯГИНЯ през 2017-2018 учебна година

 • „Усмихни се, детска градина”- откриване на учебната година.
 • „С багрите и богатството на есента”- изложба от природни материали, концерти.
 • „Будители народни”- тържество от ПГ/6 г./
 • Ден на християнското семейство. – Различни инициативи от групите , съвместно с родителите.
 • Коледно-новогодишни празници и развлечения: общо тържество и концерти по групи.
 • Чествания, свързани с:
  • Рождението на Райна Княгиня – патронен празник.
  • обесването на Васил Левски.
  • 3-ти Март Национален празник на Република България.
 • Тържества и развлечения – месец Март.
 • Великденска изложба.
 • Спортен празник в детската градина с участието на всички групи от ДГ.
 • Празник за 24 май- деня на славянската писменост и култура.
 • Участие на учителите и децата от подготвителните групи в общоградско шествие за 24 май.
 • Тържества с родителите, по случай изпращането на бъдещите първокласници.
 • Празник за 1-ви юни – Деня на детето.
 • Посещение на постановки на куклени театри и детски спектакли.

ОТКРИТИ ПРАКТИКИ

 • „Ролеви игри”- вътрешно методична открита практика.
 • „Седмица на здравето”- организирани мероприятия, съвместно с родителите.
 • „Ден на безопасното поведение по пътищата” – вътрешно методична открита практика.
 • „Интерактивни игри с интерактивна дъска в подготвителна група” – съвместно с начален учител от СУ „Нешо Бончев” и учителите на третите подготвителни групи.

ОТКРИВАНЕ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА


СЕДМИЦА НА ЗДРАВЕТО


КОЛЕДА


ПАТРОНЕН ПРАЗНИК


ВЕСЕЛ СПОРТЕН ПРАЗНИК В ДГ „РАЙНА КНЯГИНЯ“

Истинска забава, приятни емоции и много радост донесе спортният празник, в който взеха участие всички деца от детската градина. Спортното мероприятие се проведе на 16 май, в двора на централната сграда на детското заведение.

„Тази учебна година една от целите ни беше подчинена на здравното образование, защото здравото дете, това е щастливо дете. Отглеждането на физически здрави и жизнерадостни деца, това е важна задача, която стои пред всички нас, за нейното осъществяване решаващо място има двигателната активност на децата. Една от нашите приоритетни задачи е да запазим здравето на децата и още в ранна предучилищна възраст да положим основите на здравословен начин на живот и началото на една двигателна активност. Към работата на детската градина през тази учебна година беше укрепване и закаляване на децата, повишаване устойчивостта на организма към заболявания, развитие на физически качества и дееспособност. Днешният празник е финализиране на нашата работа през цялата година”, каза директорът на ДГ”Райна Княгиня” Татяна Костадинова и откри официално спортното събитие.

Първи своето изящно съчетание с ленти и топка представиха гимнастичките от група „Белите лебеди”. Последва композиция с обръчи и воали. След задължителната загрявка започнаха състезателните игри, в които се включиха не само децата, но и някои от родителите. Всички игри и състезания, в които малчуганите показаха бързина, смелост и умения, бяха определени според тяхната възраст.

По всичко личеше, че децата от сърце обичат спортните занимания и добре са успели да усвоят всичко, което са учили до момента в сферата на физическото възпитание.

В края на спортния празник всички участници заслужено получиха награди и лакомства