НОВИНИ


На 10.05.2023г. в ДГ "Райна Княгиня" се проведоха открити практики, които са част от работата на педагогическия екип съвместно с родителите по проект на МОН.

Гости на събитието бяха ст. експерт ПУО към РУО, гр. Пазарджик Марияна Гигова, директори и учители от областта.

В първите две възрастови групи "Цветята на малката Ида" и "Мечо Пух" с учители Мариана Михова, Екатерина Влайкова, Златка Немигенчева и Цветана Попова родители и деца по артистичен начин пресъздадоха приказките "Три сестрички" и "Под гъбата". Дейностите бяха заключителен етап от работата по ПП "Утринна приказка".

В четвърта възрастова група "Вълшебен свят" с учител Неделка Тютюнджиева бъдещите първокласници по иновативен начин демонстрираха отлични двигателни качества и завидни умения за работа в екип.

Наситен с вълнуващи художествени изпълнения, красиви послания и емоционална двигателна дейност, денят се превърна във вълнуващ празник за участници и гости.


Празничен спектакъл по повод 147 години от Априлското въстание

В навечерието на годишнината от Априлското въстание деца, родители, учители и гости станаха свидетели на едно невероятно и вълнуващо преживяване. Спектакъл под надслов "Приказка за България", представен от група "Вълшебен свят" с учители Неделка Тютюнджиева и Атанаска Сейменова бе един впечатляващ израз на преклонение пред подвига на дедите ни от април 1876 г.

С блестяща рецитация, песни и танци децата създадоха необикновена атмосфера, заредена с изключителна тържественост, родолюбие и български дух.


147 ГОДИНИ АПРИЛСКА ЕПОПЕЯ...

Вяра и Жертвоготовност! Памет и Преклонение! Упование за светли бъднини! Пример за себеотрицание в името на Свободата! Българската! Зов за смирение! Напомняне за опомняне! Повод за вдъхновение, за свободолюбие, за правда…

Поклон!


С настъпването на пролетта природата се събужда за нов живот. В ДГ "Райна Княгиня" разцъфнаха "Усмихнати дървета".

Като част от годишния план на детската градина, във всяка група разцъфна различно дръвче - "Дървото на смеха", "Дървото на радостта", "Дървото на мечтите", "Дървото на добрите постъпки".

Всяко дърво носи със себе си посланието на групата, която го е изработил.


През месец март в ДГ "Райна Княгиня" се проведе "Открита сцена" за творчески изяви на децата от всички възрастови групи.

В импровизираната "Звездна сцена" се насладихме на различните таланти на децата - артистични, танцови и музикални изпълнения, акробатични номера и фокуси.

Изпълненията на децата бяха наградени с много аплодисменти и с грамоти за участие.


Честита Баба Марта, приятели!

Бъдете здрави, бели и червени, румени, засмени! Носете радостта и пролетта в сърцата си!


Седмицата от 20 до 24 февруари в ДГ "Райна Княгиня" бе посветена на безопасното поведение на децата на улицата и премина под мотото "Аз се движа безопасно".

В планирани ситуации, игри и развлечения децата разшириха и обогатиха знания и умения, проявиха отговорно отношение и осъзнаха необходимостта от спазване на правилата на пътя.

В двете сгради на детската градина бяха организирани изложби от рисунки и макети по темата. А срещата със служители от КАТ, бе много вълнуваща за децата. Малките възпитаници откриха в служителите на реда свои добри приятели и впечатлиха гостите, като с огромен ентусиазъм демонстрираха своите знания и умения.


Да носим името на Райна Княгиня е чест, но и отговорност!

Райна Попгеоргиева Футекова - Княгинята на свободата.

Нейното име вълнува и ни прави горди. С чувство за дълг - деца и учители от ДГ "Райна Княгиня" се прекланят пред легендарния ѝ подвиг.

Нашата Райна Княгиня, учителката от панагюрското девическо училище, ушива знамето на свободата и ни завещава своя пример за родолюбие и дълг към Отечеството.

ДГ "Райна Княгиня" чества своя патронен празник в деня на рождението на панагюрската знаменоска - 18 януари.

Седмицата от 16 до 20 януари е посветена на запознаване децата във всички групи с живота и делото на Райна Княгиня.

Във всички възрастови групи са оформени кътове, изготвени са постери и презентации, албуми със снимки от живота на Райна Княгиня под надслов "Знаменоската", разучени са стихотворения и песни.

На 18 януари с тържествен концерт "Жива си в нас, Княгиньо!" децата от група "Малката русалка" с учители г-жа Велева, г-жа Тонева и музикалната подготовка на децата от г-жа Стойковска, изразиха преклонението си пред Райна Княгиня.

На 21 януари в детската градина ще се проведе тържествен видео урок на учителския екип и децата от ДГ "Райна Княгиня"- Панагюрище и учителския екип от българското неделно училище ,, Райна Княгиня" - Дъблин. Урокът е част от поредицата съвместни дейности между двете институции за възпитаване децата в родолюбие.

Във видео урока ще звучат песни и стихотворения за Райна Княгиня, изпълнени с любов и преклонение от българските деца, независимо къде по света се намират.


През учебната 2022 - 2023г. в ДГ "Райна Княгиня" стартира работа по проект Педагогическа практика "Утринна приказка".

Това е адаптационен психолого- педагогически и методически практико-приложен модел за съвместна работа на учители и представители на семейната общност в периода на постъпване на децата в детската градина.

Продължителността на проекта е четири години, а работата по него се осъществява в двете първи възрастови групи "Цветята на малката Ида" - централна сграда и "Мечо Пух" - филиал.

Прилагането на този модел предполага допълнителна възможност за образователно развитие, в която се създават условия детската личност да разгърне пълния си потенциал в предучилищната институция, както и за индивидуализация на образователния процес.

Четенето на приказки не само превръща ежедневните взаимодействия на децата във възможност да научават и разбират многоплановостта в човешките взаимоотношения, но и активно помага за преодоляване на първичните страхове и несигурност на малкото дете.

Пълноценното реализиране на дейностите по проекта е възможно с активното участие на родителите в подготовката и реализирането на планираните дейности. Превръщането на приказните герои в добри приятели на децата е резултат от родителския стремеж към търсене и използване на атрактивни начини за представяне на избраните приказки.

В истински подарък за малчуганите от група "Цветята на малката Ида" се превърна драматизацията на приказката "Дядовата ръкавичка" , която родителите с огромно майсторство и артистичен талант представиха пред децата и родителската общност.

Предстоящите дейности по проекта крият нови предизвикателства пред участниците - деца, учители и родители.


Най-очакваното време на годината настъпи!

Детската градина грее в празнична украса, звучат коледни песни, където и да погледнеш-усмихнати лица.

С блестящи от щастие очи и изпълнени с радостни вълнения сърца децата от

ДГ ,, Райна Княгиня " посрещнаха Дядо Коледа. И за да бъде гостуването на добрия старец още по-вълнуващо, малчуганите първо се насладиха на чудесното изпълнение на артистите от театър ,, Чар" в постановката ,, Най-добрата Коледа".

След коледния театър белобрадият старец зарадва малчуганите от всички групи на детското заведение с незабравими подаръци. А те обещаха да бъдат все така послушни чак до следващата Коледа.


2 628,10 лв. е сумата, събрана на тазгодишния Коледен базар в ДГ "Райна Княгиня". Средствата ще бъдат дарени на

"Българската Коледа".

Екипът на детското заведение благодари на всички, които прегърнаха идеята ни да пресъздадем коледната магия и покажем доброто във всеки от нас!

Да правиш добро е най-чистият начин да покажеш любовта, която се крие в сърцето ти, а всяка капчица добро може да сътвори най-безценния дар!

 

Магията на Коледа. - Тя не е в скъпите подаръци. Тя е скрита в добрината, състраданието, обичта - в онези малки жестове, които ни правят хора.

В ДГ ,, Райна Княгиня " на 07.и 08.12.2022 г. бе организиран благотворителен коледен базар под надслов ,, Дари надежда" с участието на учители, родители и деца. Средствата, събрани на базара, ще бъдат дарени на ,, Българската Коледа".

Хубаво е, когато ставаш част от нещо голямо, когато можеш да дадеш частица от себе си, за да стават чудеса.

В организираната в ДГ ,, Райна Княгиня" работилница на Дядо Коледа се сътвориха красиви украси, грейнаха елхите не само с коледни лапички, а и с пожелания и наричани, отправени от деца, родители, директор, учители и служители на детската градина.

Екипът на ДГ ,, Райна Княгиня" пожелава на всички Светла Коледа и благословена Нова година!


Вълнуваща среща на децата от ДГ ,, Райна Княгиня"-Филиал се осъществи днес.

Благодарим на г-н Желязко Гагов за незабравимото преживяване!


С демонстрация по таекуондо бе финализирана целогодишната работа по проекта ,, Панагюрище - Европейски град на спорта " в ДГ ,, Райна Княгиня". Децата въодушевено аплодираха участниците в демонстрацията, сред които имаше и настоящи възпитаници на детското заведение.


Начало на съвместен проект между българското училище в Дъблин, носещо името на Райна Княгиня и ДГ ,, Райна Княгиня"

 

Ден на народние будители.


"Панагюрище - Европейски град на спорта"

Поредна спортна инициатива бе отбелязана в ДГ "Райна Княгиня" във връзка с работата по проекта "Панагюрище - Европейски град на спорта".

Още един ден, наситен с движение, спорт и щастливи детски усмивки!


Европейската седмица на мобилността

За поредна година в ДГ "Райна Княгиня" с разнообразни и интересни инициативи се отбелязва Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември.

Идеята на кампанията е да популяризира придвижване със средства, които не замърсяват околната среда

Седмицата завършва с Ден без автомобили на 22 септември.

Нека всички се включим активно!


Честита нова учебна година!

Екипът на детското заведение желае на всички много здраве, нестихващ ентусиазъм, незабравими мигове в любимата детска градина!


12 април - Международен ден на авиацията и космонавтиката

Мечтая и аз като всички деца...

С ракета голяма в космоса да полетя.

Искам да стигна в далечна земя.

ам, където живеят различни деца.

Искам да видя как те учат, живеят

и могат ли те песни да пеят?


Пореден повод за гордост!

Вълнуващо бе участието на възпитаниците от група ,, Цветята на малката Ида " в Седмия национален конкурс за революционно слово-"Оборище- факел на свободата".

Спектакълът ,,Райна Княгиня", който те представиха, им донесе заслуженото първо място във възрастова група 6-8 години. С много любов децата се превъплатиха в героичните образи на Райна Княгиня, Георги Бенковски и Павел Бобеков. Пламенното изпълнение плени залата и спечели бурните аплодисменти на публиката.

В конкурса индивидуално участваха и малките рецитатори от група "Цветята на малката Ида" - Сияна Калпакова, Даяна Манова и Веселин Петришки, които получиха грамоти за участие и книги.


От 4 април 2022 г. започна честването на Седмицата на гората, която тази година се провежда под мотото ,, Аз обичам гората ".

Децата от всички групи на ДГ ,, Райна Княгиня" стартираха своите ,, зелени" инициативи, с които напомнят за отговорността и грижата на всеки от нас към природата и общия ни дом-Земята.

А децата от група ,, Мечо Пух" засадиха две липи в двора на любимата детска градина.

Нека съхраним природното богатство за нас и бъдещите поколения!


Днес е празникът на големите мъдрости, римуващите се истини, пленяващите светове, страшните злодеи, смелите герои и запомнящите се илюстрации.

Честит Международен ден на детската книга!

Датата е избрана да съвпада с рождения ден на известния датски писател Ханс Кристиан Андерсен.

Отделете си време днес и споделете вашата любов към детските книги с децата си - разгледайте отново най-четените книжки у дома, потърсете в библиотеката на баба и дядо книжки от вашето детство или разменете книга с приятел.

Весел празник!


Днес децата от подготвителните групи във филиалната сграда на ДГ "Р. Княгиня" бяхя приятно изненадани. На гости им бяха деца и учители от ОУ "20-ти април". Те прочетоха свои любими приказки, задаваха въпроси на малките слушатели, а за спомен им подариха книжка с любими приказки от Х.К.Андрсен


В дните от 14 да 25 март учителите и децата от ДГ "Райна Княгиня" отбелязаха Деня на приказката и Международния ден на кукления театър.

Срещите с любимите приказни герои и техните вълшебни приключения донесоха много радост и незабравими вълнуващи преживявания на малки и големи.


НАША ГОРДОСТ!

През месец февруари децата от трета и четвърта група на нашата детска градина участваха в два различни онлайн конкурса.

Малчуганите от група "Малката русалка" с учители г- жа Велева и г- жа Тонева получиха дипломи за участие в Международен конкурс по изобразително изкуство "Приятели на България". Децата от четвърта група "Цветята на малката Ида" с учители г- жа Влайкова и г- жа Михова спечелиха второ място в организирания от община Димитровград национален рецитаторски онлайн конкурс "България- земя на герои", с филма "РАЙНА КНЯГИНЯ " по Атанас Цанков.

За активно участие в четвъртия национален конкурс, организиран от Издателска група "Просвета" , под надслов "Картичка за мама", деца от двете групи бяха отличени с индивидуални грамоти. Браво на нашите талантливи възпитаници!


България- древна и млада!

България- вечна и свята!

България- прекрасна и любима!

България - моята Родина!

Честит трети март!


Баба Марта днес разнася

пълна кошница с цветя

и на всеки на ръката

връзва някаква мечта!

Честита Баба Марта!

Екипът на ДГ "Райна Княгиня" Ви желае здраве, радост и много сбъднати мечти!


Поклон, Апостоле!

"Левски не трябва да бъде приеман като съкровище, което да се вади по празници и после пак да се прибира в раклите. Левски е огън, а огънят трябва да гори. Този символ на човечността е оставен на България да го пази. Българите всъщност пазят едно световно съкровище. Ако трябва да го пазим, ние трябва да обясним на всяко дете, че Левски се ражда с него."

академик Антон Дончев


КОЛЕДА - светла и вълшебна, чудодейна и свята!

КОЛЕДА - тя е навсякъде - в очите на децата, в празничните украси, в сърцата на хората, в надеждите да се случват чудеса!

Пожелаваме Ви весела и незабравима Коледа!

Нека Новата 2022 година да бъде за Вас добра и щедра, спорна и щастлива, успешна и благословена!

 

Татяна Костадинова

и екип


БДП - правилата научи и ги спазвай всички ти!

"За да се предпазим от злополуки на улицата,знаем и спазваме правилата за безопасно движение!"

Това бе мотото, под което премина седмицата 22-26 ноември 2021 година в ДГ "Райна Княгиня".

Всеки един от дните бе наситен с интересни и разнообразни дейности. Децата с желание слушаха и пресъздаваха стихове, гатанки и песни, със самочувствие демонстрираха знания, умения и отношения при решаване на проблемни практически ситуации, а най-малките откриха още един ,,приятел" на улицата-добрият светофар.


Децата от група "Белите лебеди" - посланици на добротата.


Седмица на доброто и толерантността в ДГ "Райна Княгиня".

Седмицата на доброто и толерантността в ДГ "Райна Княгиня" бе наситена с вълнуващи изяви на децата по групи.

"Спирка на доброто", "Посланици на доброта", "Къде живее доброто?", "Вежлив съм аз, вежлив си ти" са само част от дейностите, в които малки и големи се докоснаха до силата и красотата на човешките ценности.


Откриване на учебната година


Викторина "Знаменоската"


Конкурс "Април народен, Април бунтовен"

В детската градина се проведе конкурса "Април народен, Април бунтовен" за художествено изпълнение на стихотворение и песен за Априлското въстание, проведено съвместно с трета и четвърта подготвителна група с учителки ст. учител Мариана Михова, Екатерина Влайкова, Радка Тричкова и Теодора Петрова.

От четвърта подготвителна група участваха 6 деца, от трета група - всички деца от групата. Прозвучаха стихотворения от Богдан Овесянин- "Оборище", от поемата "Април бунтовен" - на Дочка Кацарева, "Улица Черковна" от Дидка Гемеджиева, стихотворенията "Знаменоската", "Райна Княгиня" " 20 Април 1876 и др.

Конкурсът завърши с изпълнение от децата на песните: "Панагюрските въстанници", Песен за Райна Княгиня", "Песен за Панагюрище". В продължение на цяла седмица децата от групите се запознават с различни исторически събития, герои и произведения за обявяването, избухването и погрома на Априлското въстание, за подвига и героизма на панагюрци

На всяко дете бе връчена грамота за участието му в конкурса. Създадена бе атмосфера на тържественост и преклонение.


Oтбелязване на 145 г. от Априлското въстание - " Посещение в музей"


ПРОЕКТ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА „БЪДИ ЗДРАВ“

ДГ Райна Княгиня гр. Панагюрище

1. ДЕЙНОСТИ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ЗДРАВНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

 • Проучване и анализ на потребностите от стандартни и иновативни инструменти за формиране на здравословни навици сред децата от предучилищна възраст.
 • Проучване на специализирана литература и представяне на децата по интересен начин на различни филмчета, презентации, игри, художествена литература и др., които характеризират определени прояви на деца, постъпки и преживявания.
 • Разработване и изработване на дидактични материали за осъществяване на здравното образование в различните възрастови групи.
 • Споделяне и обмяна на добър педагогически опит на вътрешна квалификация.
 • Изработване на табла, брошури, постери с информация и препоръки към родителите за здравословно хранене, хигиенни навици, двигателни умения и навици.
 • Лични консултации, изпращане на интересни материали и споделяне на опит с родителите.

2. ОСИГУРЯВАНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЗДРАВНО ОБРАЗОВАНИЕ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА ЧРЕЗ ОБРАЗОВАТЕЛНА, ПРАКТИЧЕСКА И КОНСУЛТАТИВНА ДЕЙНОСТ.

Образователна дейност:

 • Образователни ситуации с тематична здравна насоченост.
 • Допълнителни форми на педагогическо взаимодействие.
 • Интересни занимания, игри, подходи, стимулиращи и изграждащи отношение към здравословния начин на живот.

Консултативна дейност

 • Подготовка, разглеждане на специализирана литература, представяне на темите на вътрешна квалификация на учителите и методическа подкрепа.
 • Консултиране, подкрепа и мотивиране на родителите за полагане на грижи за децата с проблеми в хранителните навици.

Практическа дейност - Разработване и реализиране по групи на проекти за здравословното хранене на децата, включващи - анализ за хранителните навици на децата от групата, цели, задачи, дейности и очаквани резултати.

ДЕЙНОСТИ ПО ГРУПИ:
 • Създаване на интересни презентации, ролеви, дидактични и ситуационни игри – „Какво обичам“ – защо?, „Какво не обичам?“ Защо?.
 • Представяне на децата на пирамидата на здравословното хранене. Изработване с децата на различни кулинарни предложения от здравословни храни.
 • Изготвяне от учителките, съвместно с децата на „моето меню“, което да се предостави на родителите /като домашна работа за почивните дни/.
 • Създаване в групата на „Здравна читанка“ и др.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ФОРМИ, ЗАНИМАНИЯ, ИГРИ:

ДИ „ПОЛЕЗНО / ВРЕДНО“

ДИ „ПОЗНАВАМ ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ХРАНИ“

ДИ „ПОЗНАЙ ПО ВКУСА“

ДИ „ЛАБИРИНТ НА ЗДРАВЕТО“

ПЪЗЕЛ „ПЛОДОВЕ“

ПЪЗЕЛ „ЗЕЛЕНЧУЦИ“

ОРИГАМИ – САЛФЕТКА

МОДЕЛИРАНЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

ДЕЦАТА НА СЛЪНЦЕТО – ЗАДАЧИ ЗА КОЛЕКТИВНИ РАЗСЪЖДЕНИЯ

УТРИННА ГИМНАСТИКА, ОРУ, МПИ

РАЗГОВОР, БЕСЕДА, СРИ, ПЕСНИ

ПЕТМИНУТКА НА ЗДРАВЕТО – ВСЕКИ ДЕН

Храненето е основен фактор, определящ здравето, растежа и развитието на децата. В ранна детска възраст се възпитават нагласи за вкус към определени храни и чувство за удоволствие от храната. Изграждат се хранителни навици, които могат да повлияят хранителното поведение през следващите периоди на живота. Създаването на здравословен хранителен модел в ранен етап от живота е база за поддържането му в по-късна възраст.

Изградените в детството здравни стереотипи остават в бъдеще като здравни навици и начин на живот. Пълноценното, разнообразно и балансирано хранене, регулярната физическа активност на децата в ранна и предучилищна възраст са не само предпоставка за тяхното здраве, нормален растеж и развитие, но са и основни фактори за създаване на здравословен модел на поведение. Осигуряването на здравословно хранене и добър хранителен статус, както и на подходяща и регулярна физическа активност на децата, дава възможност за ефективно положително повлияване на здравето им в периода на детството и през целия живот, за намаляване на заболяваемостта и хроничните болести при децата

Осигуряването на здравословно хранене на децата, както и на редовен оптимизиран двигателен режим е отговорност на родителите, учителите и та цялото общество.

ПОСТИГНАТИ РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРОВЕДЕНИТЕ ДЕЙНОСТИ

Осигури се възможност за формиране и развитие на здравна култура у децата.

Чрез използване на различни подходи, занимания и игри се подобриха хранителните навици на децата, изгради се позитивно отношение към храната;

 • Формираха се основни понятия, свързани с жизнините процеси- хранене, движение, растеж.
 • Усвоиха се правила и изисквания за здравословен начин на живот, както и практически умения за приложение на усвоените знания в различните ситуации.
 • Чрез разнообразните дейности се насърчаваха семействата към здравословния начин на хранене.
ДГ Райна Княгиня гр. Панагюрище

ИНИЦИАТИВИ, МЕРОПРИЯТИЯ И ТЪРЖЕСТВА В ДЕТСКАТА ГРАДИНА ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2020-2021 г.


1. “Добре дошли в детската градина“- Откриване на Новата учебна година

2. Ден на народните будители- урок и тържество в подготвителна група „Белите лебеди“

3. „Нека с усмивка започне деня“ – отбелязване на Международния ден на усмивката /02.10.2020/

4. Есенни развлечения „Есен златна, благодатна“- песни, стихотворения, изработване на пана и картички за родителите

5. „С мама приказки четем“ – Изработване на илюстрации към приказката с мама и татко

6. „Нека бъдем добри“- отбелязване Деня на толерантността с инициативи по групи и с насоченост към родителите

7. Тържествен концерт в подготвителна група „Знаменоската“ – посветен на 165 години от рождението на Райна Княгиня“

8. „Баба Марта“ – празнично настроени по групите с песни, музика и стихове

9. „Моята България“ – песни, стихотворения, презентации за България

10. „С обич за мама“ – изненади по групи

УЧАСТИЯ И НАГРАДИ ОТ КОНКУРСИ

Национално състезание „Многознайко“
Група „Малката русалка“
Група „Вълшебен свят“

ПРЕДСТОЯЩИ

11. Седмица на книгата

 • „Къде живеят книгите“ – състезание между групите за създаване на най-интересна и атрактивна библиотека.
 • „В света на книгите“ – във всички групи четене на приказки, разкази. Осмисляне значението на книгата.
 • „Любими автори на детска литература“ – в подготвителните групи – запознаване с авторите и творчеството на писатели на книги за деца.

12. Отбелязване на 145 годишнина от избухване на Априлското въстание с различни инициативи:

 • Посещение на децата от подготвителните групи в къщата на Райна Княгиня, в Градския исторически музей и в Тутевата къща – запознаване с историята, събитията и героите от Априлската епопея и поднасяне на цветя на гроба на Райна Княгиня.
 • Конкурс „Април народен, Април бунтовен“ – художествено изпълнение на стихотворение или песен за Априлското въстание – в третите и четвъртата подготвителни групи.
 • Викторина – „Да се знае и помни!“ – в четвърта подготвителна група.
 • Обиколка на паметниците в града на героите от Априлското въстание и мемориалния комплекс „Априлци“ и поднасяне на цветя.

13. „Ден на земята“ – екологични мероприятия – засаждане на дръвчета, цветя в лехите, занимания с децата за разделното събиране на отпадъци

14. „Довиждане детска градина“ – изпращане на бъдещите първокласници

15. „Мое пъстро лято“ – творчески дейности и развлечения на открито.


ОТБЕЛЯЗАХМЕ 164 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА РАЙНА КНЯГИНЯ С УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ


ДГ Райна Княгиня гр. Панагюрище

Урок по родолюбие в Къща музей "Райна Княгиня"изнесоха децата от подготвителната група на Детска градина "Райна Княгиня" с учители Петя Джамбазова и Ангелина Стойковска на 20.01.2020г. С това се включиха в мероприятията, посветени на годишнината от рождението на Княгинята

В началото на честването директорът на Исторически музей - Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов приветства всички, като акцентува, че същата дата– 20 януари преди години е първата стъпка за превръщане родната къща на Райна Княгиня в музей

В своя урок с много патос децата в слово и музика пресъздадоха величието и подвига на своя патрон, като припомниха най-важните моменти от живота на именитата панагюрка.

Гости на празника бяха кметът на Община Панагюрище г–н Никола Белишки, заместник– кметът –жа Галина Матанова, потомци на рода Футекови– Дипчеви, родители на бъдещите първокласници, родолюбиви панагюрци.

Децата поднесоха цветя пред паметника на Знаменоската в двора на родната й къща. С това те засвидетелстваха своята признателност пред делото на видната българка Райна Попгеоргиева, извезала Главното въстаническо знаме със заветните думи "Свобода или смърт" през бунтовната 1876 г по заръка на Воеводата Георги Бенковски. Последваха ги гостите на урока, които след това се отправиха към паметника на Знаменоската, издигнат в нейна чест с дарения на панагюрци през 2006г.

ДГ Райна Княгиня гр. Панагюрище
ДГ Райна Княгиня гр. Панагюрище

След тържествената част децата, заедно със своите учители, разгледаха къщата– музей.

ДГ Райна Княгиня гр. Панагюрище
ДГ Райна Княгиня гр. Панагюрище

Всички деца за спомен от урока получиха сувенири с лъвче– елемент от знамето.


Благотворителен коледен базар в ДГ „Райна Княгиня“

КОЛЕДА – ПРАЗНИЧНА И СВЯТА

КОЛЕДА – светла и вълшебна, чудодейна и свята!

КОЛЕДА – тя е навсякъде – в очите на децата, в празничните украси, в сърцата на хората, в надеждата да се случват чудеса!

Магията на чудесата не е в скъпите подаръци и големите изненади, тя е скрита в добрината, състраданието, обичта – в онези малки жестове, които ни правят хора.

В навечерието сме на големия християнски празник КОЛЕДА. Празник, който ни кара да бъдем съпричастни един към друг, празник, който носи със себе си НАДЕЖДАТА и ВЯРАТА, че стават чудеса и се сбъдват съкровени желания.

Всички - учители, служители, родители и деца от детска градина „Райна Княгиня” искаме да бъдем част от тази вълшебна Коледа, която ще подари надежда на някой, който има нужда от вълшебство и от подадена ръка.

Водени от идеята да бъдем добри, да подадем ръка на някой, който има нужда от помощ, в детската градина Райна Княгиня“ се организира коледен базар под надслов „ДЕЦА С ДОБРИ СЪРЦА” от 11.12.2019 г. до 13.12.2019 г. и с това ставаме съпричастни с идеята ни да участвате в благотворителния коледен базар на тема: „Българската коледарка“, „Българската сурвакница“, „Обредната пита“, „Коледните сладки“. Средствата от разпродажбата на коледния базар ДГ „Райна Княгиня“ ще дари на „БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА”.

Хубаво е, когато ставаш част от нещо голямо, когато можеш да дариш частица от себе си, за да стават чудеса!

Благодарим на всички родители, които прегърнаха идеята ни и се включиха в базара, благодарим на управителите и служителите на фирмите „Асарел-Медет“, Бунай“, „Оптикс“, „Ектрон“, Майкро-вю“, Астроида“, които с лични средства участваха в базара и подкрепиха нашата инициатива!

ЗАЕДНО ЩЕ ДА ДАДЕМ НА НЯКОЙ НАДЕЖДА!

ЗАЕДНО ЩЕ НАПРАВИМ ДОБРО И ЩЕ СЕ УСМИХНЕМ НА СВЕТА!

Татяна Костадинова
Директор на ДГ „Райна Княгиня”


Кръгла маса с родителите

„Разчупване на ледовете“ – „Да се представим – професия, хоби, любими занимания с детето“, „Представи твоето дете чрез цвете и цвят“, „Кой е любимият герой на твоето дете?“, „Домашно за двама – за теб и за мама“, „Ценностите в семейството“, Изработване на правила на общуване.

„Ако семейството е ковчеже с ценности, какво можем да намерим там?“ – Интерактивни методи – работа по групи /Всеки родител написва и слага в „ковчежето“ ценностите, които са най-важни в семейстовото. След отваряне на „ковчеджето“, върху дърво се залепват „есенните листа“ върху които родителите са написали важните за възпитанието на детето ценности. Дискутира се по всички и се оценяват преобладаващите.; „Световно кафене“ - работа по групи на теми: „Как да постъпим, когато децата капризничат?“, „Какво бихме могли да направим, когато детето се страхува?“, „Какви културни навици на децата да създадем?


СЕДМИЦА НА ЗДРАВЕТО


Есента в картини – съвместна работа с родителите


Грижа за зимуващите птици - Открита практика в ДГ „Райна Княгиня”

В трета подготвителна група „Малкият принц” с учителки – старши учител Петя Джамбазова и старши учител Ангелина Стойковска се проведе открит урок пред колеги от детската градина, родители и представители от РИОСВ – гр. Пазарджик. Темата на ситуацията бе „Грижа за зимуващите птици” като част от екологичния проект на детската градина „Земята – наш дом”. Чрез мултимедийна презентация, интерактивни игри и дидактични игри децата научиха за видовете птици, тяхната миграция и застрашените видове. Ситуацията завърши с направа, съвместно с родителите на хранилки за птици от отпадъчни материали.

Г-жа Чочева от РИОСВ – гр. Пазарджик подари на групата две дървени къщички за птици и им разказа за преброяването на птиците в България.


Отбелязахме 163 години от рождението на Райна Княгиня

Днес, 16.01. 2019г., отбелязахме 163 г. от рождението на Райна Попгеоргиева Футекова– Дипчева– Райна Княгиня– патрон на нашата детска градина. И този път празникът премина тържествено, като двете четвърти групи с техните учители– Г–жа Велева, Г–жа Тонева, г–жа Тютюнджиева и г– жа Сейменова подготвиха викторина под надслов “Знаменоската“.

Приветствие към всички присъстващи отправи директорът на Детска градина „Райна Княгиня“ г-жа Татяна Костадинова.

ДГ Райна Княгиня гр. Панагюрище

Гости на празника бяха кметът на Община Панагюрище г–н Никола Белишки и заместник– кметът “Хуманитарни дейности“– г–жа Галина Матанова.

Поздрав по повод патронния празник на детската градина отправи кметът Никола Белишки и благодари на екипа за всичко, което правят за децата, за града, за общината.

ДГ Райна Княгиня гр. Панагюрище

“Всяка година, на всеки открит урок, от тук излизам развълнуван и убеден, че Панагюрище има бъдеще, след като в тези малки душици е посято зрънцето на родолюбивото чувство“, сподели в заключение кметът на Панагюрище Никола Белишки.

Поздравителен адрес и лакомства за децата беше изпратил и председателят на родов комитет “Райна Княгиня“ Здравчо Здравчев.


Малчуганите от ДГ”Райна Княгиня” зарадваха децата от „Дъга” с красива елхичка, празнична програма и вкусни дарове

Днес, 12 декември, децата от подготвителна група „Малката русалка” на ДГ”Райна Княгиня”, с учителки Кунка Велева и Петя Тонева, заедно с директора на детското заведение Татяна Костадинова посетиха Център „Дъга”, където изнесоха празничен концерт пред децата от центъра.

ДГ Райна Княгиня гр. Панагюрище

Подариха им коледна елхичка, на която бяха закачили изработени от тях картички с пожелания за здраве, късмет, вяра, надежда и обич. След коледно- новогодишните празници дръвчето ще бъде засадено в двора на „Дъга”.

ДГ Райна Княгиня гр. Панагюрище ДГ Райна Княгиня гр. Панагюрище

Както повелява народната традиция, занесоха на домакините пита и кошница с ябълки.

ДГ Райна Княгиня гр. Панагюрище

„Докосване с обич”, под този надслов преминават множеството благотворителни каузи, организирани в ДГ”Райна Княгиня” през годината.


В ДГ„Райна Княгиня” организират благотворителен Коледен базар „Дете помага на дете”, в подкрепа на „Българската Коледа”

Магията на чудесата не е в скъпите подаръци и големите изненади, тя е скрита в добрината, състраданието, обичта, в онези малки жестове, които ни правят хора. Водени от идеята да се докоснем с обич до някого в святата и празнична коледна нощ, в ДГ”Райна Княгиня”- централна сграда и филиал, организират благотворителен коледен базар под надслов „Дете помага на дете”, от 11 до 14 декември.

ДГ Райна Княгиня гр. Панагюрище

Прекрасните експонати са изработени с много любов, старание и фантазия от децата и техните родители. В унисон с провежданото в детското заведение екологично образование, голяма част от предметите са създадени от екологични материали.

„Закупувайки един от друг направените от вас украшения, ще украсите с добрина и радост някой дом и нечие детско сърце”, споделя в обръщението си към родителите директорът на детската градина Татяна Костадинова. Добре дошли на базара са всички жители на Панагюрище. Събраните средства ще бъдат дарени на кампанията „Българската Коледа”.

ДГ Райна Княгиня гр. Панагюрище

Учители, служители и деца от ДГ”Райна Княгиня” искат да бъдат част от тази вълшебна Коледа, която ще подари надежда на някого, който има нужда от вълшебство и от подадена ръка.


РИОСВ и ИАОС отбелязаха Европейската седмица за намаляване на отпадъците 2018 г.

Регионалните структури на МОСВ и Изпълнителната агенция по околна среда за поредна година се включиха в Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО) с разнообразни инициативи. Тази година кампанията се провежда в периода 17-25 ноември като се фокусира върху превенцията на опасните отпадъци под мотото „Time to Detox!“ („Време e за детокс!“).

ДГ Райна Княгиня гр. Панагюрище

В детските градини „Райна Княгиня“, експерти от РИОСВ представиха темата за разделно събиране на отпадъците.

С акция за събиране и предаване за рециклиране на негодни батерии от домакинствата в инициативите за Европейската седмица се включиха учителите, служителите, децата и техните родители от ДГ „Райна Княгиня”.

България заема едно от челните три места в ЕС по ефективност на рециклирането на оловни акумулаторни батерии, като през 2016 г. средната постигната степен на рециклиране на оловото, което се съдържа в оловно-киселите негодни за употреба батерии и акумулатори (НУБА), е 65% за всички инсталации. В същото време е постигната степен на рециклиране от 98% на материалите, съдържащи се в оловно-киселите НУБА, общо за всички инсталации, при заложена цел по директива от 65% .

Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО) е за популяризиране и повишаване на осведомеността за управлението на отпадъците. Сред опасните отпадъци са негодни за употреба батерии и акумулатори,отработени масла, лекарства с изтекъл срок на годност, живачни термометри, лакове и бояджийски материали, домакински препарати. Поради тази причина е още по-важно да намалим потреблението на продукти с опасно съдържание, както и да се уверим, че те са правилно управлявани.

В ДГ „Райна Княгиня” се проведе акция за събиране и предаване за рециклиране на негодни батерии от домакинствата. С тази кампания те се включиха в Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ECHO),чийто тематичен фокус през 2018г. е „Предотвратяване на опасните отпадъци“.

Събраните негодни батерии са предадени на рециклиращата компания „Норд Елрециклинг”. Тя предостави на екоинспекцията и детската градина контейнери за събиране на опасните отпадъци, информационни брошури и комикси, с които презентира ползите от рециклирането им – спестяват се природни ресурси, енергия, вредни въздействия върху въздуха и водите. РИОСВ-Пазарджик подари спортни пособия на най-малките участници в акцията - децата от ДГ”Райна Княгиня” в Панагюрище. За проявеното зелено мислене „Асарел Медет”АД подари на училищата от Панагюрище енергоспестяващи крушки, за да поощри най-активните участници в акцията.

Европейската седмица за намаляване на отпадъците е общоевропейска инициатива, целяща да насърчи държавни и неправителствени организации, учебни заведения, фирми и обществеността да се включат в кампании и дейности, свързани с предотвратяване на изхвърлянето на отпадъци в природата.

"АСАРЕЛ-МЕДЕТ" АД ПОДКРЕПИ „ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ“

"Асарел-Медет" AД подкрепи информационната кампания „Европейска седмица за намаляване на отпадъците“. Инициативата е ежегодна и по традиция се провежда в края на месец ноември.

ДГ Райна Княгиня гр. Панагюрище

От Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите в Пазарджик предоставиха специални контейнери за събрание на излезли от употреба батерии от домакинствата на панагюрските училища – СУ „Нешо Бончев“, ОУ „20 април“, ОУ „Проф. Марин Дринов“, Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм и детска градина „Райна Княгиня“. Общо 218 килограма батерии бяха събрани в края на кампанията, отчетоха от РИОСВ- Пазарджик. За проявеното зелено мислене „Асарел-Медет”АД подари на училищата от Панагюрище и детска градина „Райна Княгиня“ 500 енергоспестяващи крушки, за да поощри най-активните участници в събирането на батериите.

ДГ Райна Княгиня гр. Панагюрище

От екоинспекцията раздадоха на децата информационни брошури комикси, с които презентира ползите от рециклирането им – спестяват се природни ресурси, енергия, вредни въздействия върху въздуха и водите. От компанията, която рециклира събраните батерии, осигуриха и 15 футболни топки за училищата, а РИОСВ-Пазарджик подари спортни пособия на най-малките участници в акцията – децата от ДГ”Райна Княгиня” в Панагюрище.

Съвместната акция за събиране и предаване за рециклиране на негодни батерии от домакинствата бе част от Европейската седмица за намаляване на отпадъците, чийто тематичен фокус през 2018 г. е „Предотвратяване на опасните отпадъци“. Европейската седмица за намаляване на отпадъците е общоевропейска инициатива, целяща да насърчи държавни и неправителствени организации, учебни заведения, фирми и обществеността да се включат в кампании и дейности, свързани с предотвратяване на изхвърлянето на отпадъци в природата.


Есенен празник на тиквата в ДГ „Райна Княгиня”

В есенния празник на тиквата се организира работилница във всяка група с включването на всички родители в изработването на художествени произведения, с които се оранжира изложба с невероятни решения. Изложбата създаде истинско въодушевление и настроение на всички. Кулинарните изкушения също бяха разнообразни и вкусни. Но най-важното, което постигнахме е ангажираността, активността и удовлетворението от страна на родителите.


С нова визия посрещна родители и деца и ДГ „Райна Княгиня“ – филиал

На 9 октомври 2018г., напълно обновена, отвори врати и Детска градина Райна Княгиня – филиал.

Директорът г-жа Татяна Костадинова благодари на ръководството на Община Панагюрище за напълно обновената в рамките на проект „Ремонт, въвеждане на мерки за енергийна ефективност и достъпност на средата, доставка на ново оборудване и обзавеждане и благоустрояване на прилежащи площи към образователни институции“ съвременна, модерна и красива учебна база, на екипа за всеотдайността при обзавеждането на базата, на родителите за търпението.

Приветствие към целия екип на детската градина, към всички родители и деца отправи кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки.

„Не мога да не бъда горд от факта, че панагюрските деца прекрачват прага на поредната обновена детска градина. Не сме жалили нито средства, нито труд и време, за да създадем най-добрите условия за нашите деца – модерна, здравословна образователна инфраструктура, с ново обзавеждане и оборудване.“, каза в обръщението си г-н Белишки и пожела детското заведение да бъде винаги пълно с деца.

Заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ г-жа Галина Матанова каза, че „Предучилищното образование в община Панагюрище е с доказани достойнства и иновативни практики и вярвам, че напълно обновената образователна институция ще вдъхнови и подкрепи стремежа на екипа да търси и достига най-доброто в полза на децата на Панагюрище.“

По стар български обичай заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ Галина Матанова плисна менче с вода и здравец и пожела „На добър час!“ през учебната година.

Гостите, родителите и децата разгледаха обновените помещения.


МЕРОПРИЯТИЯ В ДГ РАЙНА КНЯГИНЯ през 2017-2018 учебна година

 • „Усмихни се, детска градина”- откриване на учебната година.
 • „С багрите и богатството на есента”- изложба от природни материали, концерти.
 • „Будители народни”- тържество от ПГ/6 г./
 • Ден на християнското семейство. – Различни инициативи от групите , съвместно с родителите.
 • Коледно-новогодишни празници и развлечения: общо тържество и концерти по групи.
 • Чествания, свързани с:
  • Рождението на Райна Княгиня – патронен празник.
  • обесването на Васил Левски.
  • 3-ти Март Национален празник на Република България.
 • Тържества и развлечения – месец Март.
 • Великденска изложба.
 • Спортен празник в детската градина с участието на всички групи от ДГ.
 • Празник за 24 май- деня на славянската писменост и култура.
 • Участие на учителите и децата от подготвителните групи в общоградско шествие за 24 май.
 • Тържества с родителите, по случай изпращането на бъдещите първокласници.
 • Празник за 1-ви юни – Деня на детето.
 • Посещение на постановки на куклени театри и детски спектакли.

ОТКРИТИ ПРАКТИКИ

 • „Ролеви игри”- вътрешно методична открита практика.
 • „Седмица на здравето”- организирани мероприятия, съвместно с родителите.
 • „Ден на безопасното поведение по пътищата” – вътрешно методична открита практика.
 • „Интерактивни игри с интерактивна дъска в подготвителна група” – съвместно с начален учител от СУ „Нешо Бончев” и учителите на третите подготвителни групи.

ОТКРИВАНЕ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА


СЕДМИЦА НА ЗДРАВЕТО


КОЛЕДА


ПАТРОНЕН ПРАЗНИК


ВЕСЕЛ СПОРТЕН ПРАЗНИК В ДГ „РАЙНА КНЯГИНЯ“

Истинска забава, приятни емоции и много радост донесе спортният празник, в който взеха участие всички деца от детската градина. Спортното мероприятие се проведе на 16 май, в двора на централната сграда на детското заведение.

„Тази учебна година една от целите ни беше подчинена на здравното образование, защото здравото дете, това е щастливо дете. Отглеждането на физически здрави и жизнерадостни деца, това е важна задача, която стои пред всички нас, за нейното осъществяване решаващо място има двигателната активност на децата. Една от нашите приоритетни задачи е да запазим здравето на децата и още в ранна предучилищна възраст да положим основите на здравословен начин на живот и началото на една двигателна активност. Към работата на детската градина през тази учебна година беше укрепване и закаляване на децата, повишаване устойчивостта на организма към заболявания, развитие на физически качества и дееспособност. Днешният празник е финализиране на нашата работа през цялата година”, каза директорът на ДГ”Райна Княгиня” Татяна Костадинова и откри официално спортното събитие.

Първи своето изящно съчетание с ленти и топка представиха гимнастичките от група „Белите лебеди”. Последва композиция с обръчи и воали. След задължителната загрявка започнаха състезателните игри, в които се включиха не само децата, но и някои от родителите. Всички игри и състезания, в които малчуганите показаха бързина, смелост и умения, бяха определени според тяхната възраст.

По всичко личеше, че децата от сърце обичат спортните занимания и добре са успели да усвоят всичко, което са учили до момента в сферата на физическото възпитание.

В края на спортния празник всички участници заслужено получиха награди и лакомства